Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2010

"Χρόνος και Πέτρα". Έκθεση γλυπτικής του Παναγιώτη Μαρίνη. (απο το aeginaportal)


Ο Παναγιώτης Μαρίνης είναι ένας γνωστός χαρισματικός Αιγινήτης. Λάτρης της φύσης, της ιστορίας και της λαογραφίας του νησιού, συλλέκτης σπάνιων λαογραφικών αντικειμένων, πολυσυλλεκτικός σαν χαρακτήρας και άριστος συζητητής παρουσιάζει σε κοινή θέα, μια άλλη, διαφορετική πλευρά του εαυτού του: αυτή του γλύπτη. Χρειάστηκαν εικοσιοκτώ χρόνια δουλειάς πάνω στο πουρί και τις άλλες πέτρες από το έδαφος της Αίγινας για να παρουσιάσει τα έργα του. "Χρόνος και Πέτρα" είναι ο τίτλος της έκθεσης, τίτλος που όμως μας εξηγεί ο ίδιος υποδηλώσει τη διαρκή σχέση ανάμεσα στο χρόνο που μεσολαβεί από την ολοκλήρωση ενός έργου, μέχρι τη στιγμή της ωρίμανσης του που η ίδια η φύση επιλέγει.


"Ξεκίνησα πριν από εικοσιοκτώ χρόνια στο Μεσαγρό. Εκεί είχε άφθονο πουρί και κάποια μικροεργαλία που είχε ο πεθερός μου. Άρχισα σιγά - σιγά να σκαλίζω την πέτρα. Συνέχισα και στο μαγαζί στην Κυψέλη, με πέτρες που έβρισκα στο βουνό. Πάντα σαν τον Σίσυφο με μία πέτρα στην πλάτη ήμουν. Ότι μορφή είχε η πέτρα, ότι έδειχνε ότι μπορεί να βγει αυτό έκανα, χωρίς να συμπληρώνω, χωρίς να αντιγράφω, χωρίς να μου έχει δείξει κανένας. Αυτό συνεχίζεται μέχρι σήμερα" λέει ο Παναγιώτης Μαρίνης παρουσιάζοντας το ξεκίνημα του και τη σχέση του με την πέτρα. "Μεγάλο ρόλο σε αυτή την έκθεση έπαιξε ο χρόνος. Είναι πολλά έργα τα οποία όταν τα τελείωνα δεν τους έδινα καμία σημασία. Ήταν άσπρα τα είχα φτιάξει εκείνη την ώρα, είχαν το χρώμα από το πουρί. Τώρα που γέρασαν και έβγαλαν ρυτίδες, όπως λέω, τους έχω πολύ μεγαλύτερη εκτίμηση".

Ο Παναγιώτης Μαρίνης αναφέρεται στην ιδιαίτερη σχέση που έχει με τα έργα του, μια σχέση που περνάει από διάφορα στάδια. Χαρακτηριστικά για ένα από τα έργα του αναφέρει: "πέρασε ο χρόνος από πάνω της και συμπλήρωσε αυτό που δεν μπορούσα να κάνω εγώ". Η έκθεση ξεκίνησε πίσω από το κατάστημα του Παναγιώτη Μαρίνη στην Κυψέλη, στον κήπο του. Πρόκειται έναν πολύ ιδιαίτερο χώρο όπου φιλοξενούνται πολλά από τα έργα του. Ωστόσο η αναβολή της έκθεσης ζωγραφικής του Παύλου Σάμιου, του έδωσε την ευκαιρία να παρουσιάσει τα έργα του στο πιο κεντρικό εκθεσιακό χώρο του νησιού, το Λαογραφικό Μουσείο. Η έκθεση έχει πολύ μεγάλη επισκεψημότητα και τα σχόλια είναι θετικότατα. Η παρουσίασή της στο Λαογραφικό τελειώνει σήμερα Πέμπτη, όμως συνεχίζεται στον κήπο του καταστήματος του Παναγιώτη Μαρίνη μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου